Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо политизирането на пандемията изигра лоша шега на кампанията по ваксинация?

Организацията на процеса по имунизация у нас трябваше да е по-добра, коментира Мими Виткова

гледано: 1522   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Изначално проблемът с пандемията и ваксините се политизира в световен мащаб, а не само у нас. И това изигра много лоша шега и на мерките, и на кампаниите за ваксинация. Това мнение изрази Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя е категорична, че политическото говорене трябва да отстъпи на медицинското говорене.

„ЕС също постъпи грешно, защото договорите с производителите на ваксини бяха сключени така, че компаниите не носят отговорност за странични ефекти. Няма и никакви неустойки за забавяне на доставките. Трябва също така да се върви към разширяване на арсенала от регистрирани ваксини“, заяви Мими Виткова.

Според нея организацията на процеса по имунизация трябваше да е по-добра, тъй като в хода на пандемия „да създадеш условия за такова струпване на хора през целия ден не е най-добрата организация“.

„Първо имахме списъци за ваксинация при общопрактикуващите лекари, после се появи и възможността компаниите да направят списък на служителите си, които желаят да бъдат ваксинирани, сега се отвориха зелени коридори за свободна имунизация. Тези три направления се преплитат и човек си задава въпроса кое ще му донесе по-бърза защита“, отбеляза Виткова. 

Още по темата

Според PR специалиста Любомир Аламанов, който също беше гост в предаването, сериозен недостатък е, че вече от една година не са предоставени точни правила за това какви действия ще се предприемат при определени показатели за заболеваемост.

Аламанов обърна внимание на негативните страни от комуникационната кампания по ваксинацията. „Бяха подценени хибридните атаки и силата на конспиративните теории и бе пропусната възможността да се припомнят положителните черти на виксините и общия имидж на имунизацията като процес“, посочи специалистът.

По отношение на постоянното разхлабване и затягане на мерките и по-специално обещанията на 1 март заведенията да бъдат отворени въпреки нарастващия брой на заразените Мими Виткова заяви, че това е „излишно подхранване на илюзии“. По нейно мнение много бързо и много лежерно се вземат решенията.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Борисов: Отваряме от 1 март заведенията, но мерките трябва да се спазват